Overlijden Deniz Uzum

Vandaag ontving het bestuur van de SOW het nieuws dat een oud-lid van De Walvisch – Deniz Uzum – is overleden.

Deniz is in de nacht van donderdag op vrijdag 25 september aan een hartstilstand overleden op 26-jarige leeftijd. Hij heeft donderdagavond nog deelgenomen aan de polotraining van zijn huidige club Swol 1894.

Inmiddels heeft de begrafenis plaatsgevonden in besloten kring. Er ligt deze week een condoleanceregister in de verenigingsruimte in zwembad de Vrolijkheid. Op zaterdag zal Swol vlak voor de thuiswedstrijden van de seniorenteams (tussen 18.00 en 18.15) ook nog een moment stilte in acht nemen.

Wij wensen de familie en de vrienden van Deniz sterkte toe bij het verwerken van hun verlies.

0

In Memoriam Piet ten Thije

Piet ten Thije, 1934-2015

Piet ten Thije, 1934-2015

Op maandag  18 mei heeft ons het droevige bericht bereikt dat ons hoog gewaardeerde erelid Piet ten Thije  in de avond van zaterdag 16 mei jongstleden is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Drie weken voor zijn overlijden ontdekte hij dat hij die ziekte had, daarna is het zeer snel achteruit gegaan met zijn gezondheid.

Piet was een zeer markant, betrokken en prominent lid van zowel de Walvisch als van Vindicat atque Polit. Hij was een wandelende almanak, had fantastische anekdotes en was continu betrokken bij het wel en wee van de vereniging. Hij heeft in zijn studententijd vele jaren bij De Walvisch gespeeld en vrijwel alle functies in het bestuur bekleed. Ook daarna bleef hij nauw betrokken bij de vereniging. Hij was mede-initiatiefnemer voor de oprichting van Stichting Oud Walvisch in 1992, was de eerste voorzitter en is altijd bestuurslid gebleven. Bovendien was hij, net als Rik van der Kolk en Dolf Plaggemars,  erelid der G.S.Z.C. de Walvisch. Piet was een graag geziene gast op lustra maar ook op alle reünistenavonden op de Kroeg.

Wij  zullen hem moeten missen. Hij bleef een enorm verbindende factor tussen de Kroeg en de vereniging. En dat bleef hij belangrijk vinden, blijkt uit al zijn mails en gesprekken met hem. Na een berucht lustrum waarbij zowel de soccietafel als de kroonluchters en nog een aantal roerende goederen waaronder bergen porselein waren gesneuveld, ging hij op zondag overdag samen met Pim Busker terug naar de Kroeg. Hij beklom een stoel voor de aanwezige leden van de Senaat en oreerde minimaal een half uur. Daarna was de boete kwijt gescholden.

De afgelopen jaren hebben wij mogen genieten van zijn betrokkenheid. Eerst per fax en later per mail.  Deze mails heb ik bewaard omdat ze fantastisch waren. Een voorbeeld staat hieronder. Ik wil jullie dit voorbeeld niet onthouden en vind het typerend voor Piet ten Thije.

waarde praeses,

dank voor de prompte reactie. eten op de witte is op zich een goed idee, echter:

  • dit zou ingaan tegen de traditie, dat mevrouw de oprichtster van de vrouwenwalvis, toen e.e.a. nog zwamnietmmaarzwem heettend, kookt.
  • het eten op de witte is op zich lang niet slecht, maar un beetje bezwoarluk. vandaar de volgende assist:

na aankomst op het cs  te voet naar de witte op het plein (jawel ,dat van het monopolyspel) dit kan alleen wanneer de heeren jasje/dasje gaan, en geen spijkergoed/broek aan hebben, en de damesch  geen spijkergoed dragen(zie voor de exacte kledingvoorschriften witte’s wepsiede).(1 keer eerder is een bezoek zo begonnen). vervolgens per tram 9, naar ons huis. alwaar de ballenkloot de vloeistoffen uit de gekoelde tuin haalt, en –na enige tijd– gegeten wordt.

 we horen ut wel. Looking forward (voetbal)

met bij deze groeten aan sow bestuursleden.

Donderdag 21 mei wordt Piet in besloten kring gecremeerd. Zaterdag 30 mei is er de gelegenheid om Piet de laatste eer te bewijzen in sociëteit de Witte te Den Haag. Dit zal zijn van 14.00 tot 15.30. Om de komst van oud-leden wat te organiseren hebben we als stichting afgesproken met de familie dat we van tevoren aangeven met hoeveel (oud)leden we komen. Willen jullie zodoende via onderstaand mailadres aangeven of je komt zaterdag de 30e? bestuur@oudwalvisch.nl

Wat betreft de dresscode; zie mail Piet. Verder stellen wij voor om enkel een Walvisch das te dragen voor de heren. Degenen die gaan zullen jasjes hebben die intensief gebruikt zijn en zodoende net niet gepast.

Met diep respect voor Piet verblijf ik,

Soep’m soep’m soep’m etc.

Namens de Stichting Oud Walvisch,
Wies van ’t Slot

0

Nieuwsbrief oktober 2014

nb1Het is alweer vele maanden geleden maar wat was het weer een mooi lustrum! Zie hierna voor een echter terugblik en natuurlijk de foto’s!

Wat betreft de Stichting Oud Walvisch – de SOW; ik hoop dat we steeds meer een duidelijke rol gaan innemen voor alle oud-leden. Natuurlijk kan je via ons bijdragen aan de vereniging. Dat is op zich al mooi maar niet voldoende. We rekenen het tot onze taak jullie geïnformeerd te houden over belangrijke ontwikkelingen binnen de vereniging maar vooral ook de onderlinge contacten onder oud-leden warm en warmer te houden. We hebben ons voorgenomen tenminste twee tussentijdse evenementen te organiseren om de periode tussen de lustra wat op te knippen en op te vrolijken. Je hebt dan regelmatig de kans om dat mooie Walvisch gevoel weer even terug te halen betreft de financiële situatie van de SOW; die is top. Omdat we de afgelopen twee lustra leden hebben geworden hebben we een goeie cash flow (“cash is king”) zodat we de vereniging kunnen helpen, wat kunnen gaan besteden aan verbetering website en uitgeven nieuwsbrief en last but not least mooie evenementen kunnen gaan organiseren.

Jaarlijks maken we in ieder geval 500 Euro over voor de ledenwerving en we betalen de kosten van de teams die in de bond spelen. Dit is duurder dan district en om het financiële effect van bondsteams weg te halen betalen wij de bondsbijdrage van 400 euro per team. Hoe meer teams in de bond hoe beter. Op dit moment zijn het er drie. Verder helpen we regelmatig met aanschaf van nieuw materiaal. Kortom nogal fijn voor de vereniging dat ze een stichting heeft waar ze op terug kan vallen.

Mochten jullie tips hebben waarvan je vindt dat wij er wat mee moeten of feedback van welke aard dan ook laat het ons weten. Het bestuur van de SOW ziet er nu als volgt uit:

Juliette van Balen – evenement
Sven Spijkerman – evenement
Pim Busker – online communicatie
Jelmer Koekoek – website/IT
Kees Lazonder. – secretaris
Wies van ’t Slot – fiscus & voorzitter

Rest mij om nogmaals Dolf te bedanken. Ongelooflijk hoeveel je hebt betekend voor de vereniging en hoe betrokken je ook nu blijft. Idem dito voor Piet trouwens. Elke keer weer een leuke verrassing om mails te mogen ontvangen van deze heren met soms leuke, soms kritische reacties. Maar altijd betrokken. Nogmaals dank namens de hele SOW!
Soep’m soep’m etc.

Wies van ’t Slot

Terugblik Lustrum van de voorzitter

unnamedHet is alweer vele maanden geleden maar wat was het een mooi lustrum! Super goed voor mekaar van de lustrumcommissie. Vroeger was echt niet alles beter want dit keer is het echt goed aangepakt en de Walvisch is ook niet bijna failliet nu dus helemaal top. Hoogtepunt was voor mij de vrijdagavond. Wat leuk dat er al zoveel oud-leden waren en wat was het relaxed en gezellig.

Waar ik persoonlijk wat minder goed overheen kon stappen was de situatie op de Kroeg. Dames tussen de Forwardianen en heren niet in de CZ maar boven ons in de Koeroo. Kortom nogal matig. Dat gaan we over 4 jaar zeker anders regelen. Het is ook aan de oud-leden om de banden met de Kroeg warm te houden en laten we er gezamenlijk voor zorgen dat we volgend lustrum weer precies krijgen wat we willen. Tradities moeten in ere gehouden worden; al is het alleen al voor alle “oudere oud-leden” die zoveel waarde hechten aan de tradities van onze mooie vereniging. Ik gun het ze zo dat ze dan een mooie avond krijgen samen met hun “vrinden van de Walvisch”.

Rest mij om nogmaals Dolf te bedanken. Ongelooflijk hoeveel je hebt betekend voor de vereniging en hoe betrokken je ook nu blijft. Idem dito voor Piet trouwens. Elke keer weer een leuke verrassing om mails te mogen ontvangen van deze heren met soms leuke, soms kritische reacties. Maar altijd betrokken. Nogmaals dank namens de hele SOW! Soep’m soep’m etc.

Wies van ’t Slot

Nog geen donateur?

Hoogste tijd om dat te worden! Voor slechts 25 euro per jaar maak je het Walvisch leven een stuk eenvoudiger! Meld je nu aan, we verloten een heuse walvis onder de eerste 10 nieuwe donateurs!

Ja ja ja, dat wil ik wel

Dank Dolf en Piet

unnamed (5)Een visie, kom er maar eens om. In een tijd dat korte termijn denken en compromis politici de toon zetten zijn echte leiders nauwelijks nog te vinden. Mannen en vrouwen die verder denken dan het volgende kwartaal, verder dan hun carrière en verder hun eigen belang. De kranten staan vol van bankiers die alleen aan hun bonus denken, accountants die vooral aan hun eigen boekhouding denken en wetenschappers die alle resultaten uit de duim zuigen.

Daarom is het des te opmerkelijker dat de Stichting Oud Walvisch werd opgericht door een aantal bevlogen oude ballen puur en alleen omdat ze het een goed idee vonden. Om de band tussen de oude ballen en ballonnen sterk te houden en het moederdier gezond. Ze kregen er niks voor, ze wilden er niks voor terug en zelfs bij hun afscheid lag er nog geen bosje bloemen klaar. Lees meer
Op 12 jun 1992 is op instigatie van het toenmalige Walvisch bestuur door Uno Sissingh en Marc de Groen de stichting door notaris Plaggemars opgericht. Antien Lekkerker nam met Uno en Marc plaats in het bestuur en Piet ten Thije werd voorzitter. Dolf kwam er snel bij en nam het voorzitterschap over in 2002. Het doel van de stichting was en is het aanhalen en versterken van de band tussen leden en oud leden en het ondersteunen van GSZC de Walvisch.

Sinds de oprichting kwamen bestuursleden en gingen er bestuursleden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat elk decennium oud leden door iemand in het bestuur werd vertegenwoordigd. Alle bestuursleden begonnen even enthousiast. Maar het valt niet mee om tussen gezin en carrière tijd te vinden om telkens naar het noorden af te reizen om te overleggen met medebestuursleden en het Walvisch bestuur. Dus ondanks hun aanvankelijke enthousiasme haakten ook veel oud leden weer af en bedankten voor hun taak. Begrijpelijk.

En zonder één van alle oud bestuursleden te kort te willen doen kunnen we toch rustig stellen dat twee oud voorzitters eruit springen. Ze reden elk half jaar weer vanuit Scheveningen respectievelijk Hengelo naar de Stad. Altijd enthousiast, altijd vol goede ideeën. Wat Willem van Oranje deed voor Nederland, wat Conchita Wurst deed voor de baard en wat Poetin probeert te doen voor Oekraïne, dat deden Piet ten Thije en Dolf Plaggemars voor de Stichting Oud Walvisch.

Wij bedanken daarom deze twee oud voorzitters van de SOW. Voor hun enthousiasme, inzet en liefde voor de vereniging. Zonder hen was er geen stichting. Het heeft er voor gezorgd dat de lustra weer goed bezocht worden, de Walvisch aan extra ledenwerving kan doen, af en toe nieuwe ballen kan kopen en heel veel enthousiaste oude ballen kan afleveren.

Hulde! Een ere soepje voor deze twee mannen.

Ontwikkeling van een sjaars

Een zonnestraal priemt in zijn oog. Het rafelige gordijn is net te klein. Hij kijkt om zich heen, doet een vermetele poging de nacht te reconstrueren. Even. Dan sluit zijn ooglid weer. Kansloos. Plots voelt de jongeman een hand op zijn heup. Een dameshand. Hij schrikt even, doet een tweede reconstructiepoging, geeft het op en draait kreunend zijn hoofd. Een stoot ligt naast hem. Toegegeven: de mascara is wat uitgelopen en haar adem ruikt niet naar bloemetjes, maar een stoot is het. De spijker in zijn kop is niet misselijk, maar een glimlach kan hij niet verdringen.

,,Goeiemorgen”, zegt ze met hese stem. Zijn lid reageert. Hij wil er best weer op, maar hij weet dat het einde verschrikkelijk wordt, qua hoofdbonken. Bovendien zit zijn blaas eigenlijk te vol. Hij gaat er toch voor, en niet onverdienstelijk. Na afloop swaffelt hij zich droog tegen zijn jasje en zoekt een toilet en een setje ibuprofen.

Zittend op de plee komt het langzaam terug. Zijn tweede avond met de jongens, meer sjaarsen. De dobbelbekers, de sterkjes, de kroeg, het tapadje, de dansvloer. En kennelijk ook het zojuist genomen meisje. Topavond. En dan te bedenken dat hij even getwijfeld had om lid te worden. Hij had zichzelf wel tegen zijn kop kunnen slaan, maar wacht tot de ibruprofen in werking treedt.
Terug op de kamer staat het naakte meisje zich uit te strekken. Ze heeft zijn jasje aangetrokken. Het is het mooiste dat hij ooit gezien heeft, bedenkt hij. En het meisje mag er ook zijn.

,,Mooi jasje”, zegt ze. ,,Heeft mijn vader ook.” Hij schrikt, laat het zakken, weet dat het niet beter wordt, trekt zijn broek en shirt aan, waaraan zijn das nog losjes bungelt en neemt zijn jasje aan. Van de Walvisch komt hij nooit meer af, weet hij.

,,Ik moet gaan. College. Doe je pa de groeten.”

OPROEP DATUM DINER

Binnen de oud walvisch zijn verschillende bijzondere groepen: pink ladies, wijze mannen, jonge goden etc. etc. Gemeenschappelijk: ergens een treffen in december, mooie verhalen, mooie plaatjes.

Geef ons door wanneer jullie elkaar zien! Een bericht naar onze secretaris!

Wij ontvangen graag de mooie plaatjes voor de nieuwjaarsnieuwsbrief!

SAVE THE DATE – 30 mei 2015

We hebben de agenda’s van een ieder goed bestudeerd; een gemeenschappelijk probleem: de agenda’s zitten goed vol. Een borrel of activiteit ergens in een vrij weekend is nog een hele uitdaging.

De maand mei 2015 laat echter een gaatje zien, na Koningsdag, Moederdag, Hemelvaart en Pinksteren valt een groot gat. Die reserveren we alvast graag: 30 mei! Reserveer die datum alvast, al is deze natuurlijk onder voorbehoud. Nadere info volgt!

Vlaggeschip en borrel op locatie?

Een spontane borrel op locatie? Het vlaggeschip komt naar u toe, noteer alvast in de agenda’s:

21 jan. 2015 dames 1 speelt om 19:00 in Enschede
31 jan. 2015 heren 1 speelt om 20:45 in Almelo
21 feb. 2015 heren 1 speelt om 18:45 en dames 1 om 20:00 in Zwolle
11 apr. 2015 dames 1 speelt om 18:30 en heren 1 om 19:25 in Hengelo

Nog een laatste bericht van de voorzitter

unnamed (7)“Afgelopen zaterdag op de nieuwe kroeg geweest met mijn huis (Kroeg is helemaal te gek zo mooi) en foto gemaakt (zonder boete dit keer) van Walvisch. Echt mooie plek gekregen!”

 

0

Powered by WordPress. Designed by WooThemes