In Memoriam Piet ten Thije

Piet ten Thije, 1934-2015

Piet ten Thije, 1934-2015

Afgelopen maandag  18 mei heeft ons het droevige bericht bereikt dat ons hoog gewaardeerde erelid Piet ten Thije  in de avond van zaterdag 16 mei jongstleden is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Drie weken voor zijn overlijden ontdekte hij dat hij die ziekte had, daarna is het zeer snel achteruit gegaan met zijn gezondheid.

Piet was een zeer markant, betrokken en prominent lid van zowel de Walvisch als van Vindicat atque Polit. Hij was een wandelende almanak, had fantastische anekdotes en was continu betrokken bij het wel en wee van de vereniging. Hij heeft in zijn studententijd vele jaren bij De Walvisch gespeeld en vrijwel alle functies in het bestuur bekleed. Ook daarna bleef hij nauw betrokken bij de vereniging. Hij was mede-initiatiefnemer voor de oprichting van Stichting Oud Walvisch in 1992, was de eerste voorzitter en is altijd bestuurslid gebleven. Bovendien was hij, net als Rik van der Kolk en Dolf Plaggemars,  erelid der G.S.Z.C. de Walvisch. Piet was een graag geziene gast op lustra maar ook op alle reünistenavonden op de Kroeg.

Wij  zullen hem moeten missen. Hij bleef een enorm verbindende factor tussen de Kroeg en de vereniging. En dat bleef hij belangrijk vinden, blijkt uit al zijn mails en gesprekken met hem. Na een berucht lustrum waarbij zowel de soccietafel als de kroonluchters en nog een aantal roerende goederen waaronder bergen porselein waren gesneuveld, ging hij op zondag overdag samen met Pim Busker terug naar de Kroeg. Hij beklom een stoel voor de aanwezige leden van de Senaat en oreerde minimaal een half uur. Daarna was de boete kwijt gescholden.

De afgelopen jaren hebben wij mogen genieten van zijn betrokkenheid. Eerst per fax en later per mail.  Deze mails heb ik bewaard omdat ze fantastisch waren. Een voorbeeld staat hieronder. Ik wil jullie dit voorbeeld niet onthouden en vind het typerend voor Piet ten Thije.

waarde praeses,

dank voor de prompte reactie. eten op de witte is op zich een goed idee, echter:

  • dit zou ingaan tegen de traditie, dat mevrouw de oprichtster van de vrouwenwalvis, toen e.e.a. nog zwamnietmmaarzwem heettend, kookt.
  • het eten op de witte is op zich lang niet slecht, maar un beetje bezwoarluk. vandaar de volgende assist:

na aankomst op het cs  te voet naar de witte op het plein (jawel ,dat van het monopolyspel) dit kan alleen wanneer de heeren jasje/dasje gaan, en geen spijkergoed/broek aan hebben, en de damesch  geen spijkergoed dragen(zie voor de exacte kledingvoorschriften witte’s wepsiede).(1 keer eerder is een bezoek zo begonnen). vervolgens per tram 9, naar ons huis. alwaar de ballenkloot de vloeistoffen uit de gekoelde tuin haalt, en –na enige tijd– gegeten wordt.

 we horen ut wel. Looking forward (voetbal)

met bij deze groeten aan sow bestuursleden.

Donderdag 21 mei wordt Piet in besloten kring gecremeerd. Zaterdag 30 mei is er de gelegenheid om Piet de laatste eer te bewijzen in sociëteit de Witte te Den Haag. Dit zal zijn van 14.00 tot 15.30. Om de komst van oud-leden wat te organiseren hebben we als stichting afgesproken met de familie dat we van tevoren aangeven met hoeveel (oud)leden we komen. Willen jullie zodoende via onderstaand mailadres aangeven of je komt zaterdag de 30e? bestuur@oudwalvisch.nl

Wat betreft de dresscode; zie mail Piet. Verder stellen wij voor om enkel een Walvisch das te dragen voor de heren. Degenen die gaan zullen jasjes hebben die intensief gebruikt zijn en zodoende net niet gepast.

Met diep respect voor Piet verblijf ik,

Soep’m soep’m soep’m etc.

 

Namens de Stichting Oud Walvisch,
Wies van ’t Slot

Powered by WordPress. Designed by WooThemes